PREDSTAVLJANJE ŽUPNOG LISTA U ZAGREBU

DRUŠTVO LOVREĆANA ZAGREB

Kušlanova 59, 10000 Zagreb, Telefon/faks: (01) 2006 411, mob. 095 51 62 035

 

Poštovani članovi i prijatelji Društva Lovrećana Zagreb,

Čast nam je obavijestiti Vas da je Župa Svetoga Duha Lovreć-Opanci objavila sedmi broj župnoga lista LOVREĆ-OPANCI uoči Božića 2015. godine.

List je rado primljen u župi, rado je čitan. Za vrijeme blagoslova kuća svaka obitelj dobije svoj primjerak lista. Mi, koji se nalazimo izvan župe, imamo priliku ovdje u Zagrebu nazočiti

predstavljanju župnoga lista u srijedu, 27. siječnja 2016. s početkom u 19,00

Vjeronaučnoj dvorani samostana i župe Gospe Lurdske, Zagreb, Vrbanićeva 35

(ulaz u dvoranu iz samostanskoga dvorišta i/ili iz crkve).

Predstavljanje će predvoditi glavni i odgovorni urednik, župnik fra Dinko Bošnjak.

Pozivama Vas da sudjelujete na predstavljanju.

Ukratko donosimo naslove rubrika župnoga lista koji je tiskan na sjajnom papiru s mnogo fotografija i sve u boji na 156 str. i još 4 stanice korica koje su također pune obavijesti, dakle na 160 stranica. Naslovnicu krasi noćna fotografija župne crkve i raskršća (rotora) ispred crkve na Lovreću okićenih i osvijetljenih za Božić i Novu godinu, te nam dočaravaju ponoćku u selu, a IV. koricu krasi fotografija procesije za blagdan Duhova na Lovreću. Evo glavnih cjelina: Uvodna riječ, Teološki kutak, Iz naše župe, Škola i djeca, Iz života FRAM-e, Vijesti iz Lovreća i Opanaka, Vijesti iz Općine Lovreć, Iz župne povijesti, Iz kulture, Župna statistika, Umrliu  2015, Iz župne kronike, Telefonski imenik, Božićna čestitka, Blagdanske čestitke, te Raspored bogoslužja za Božić i božićne svetkovine i blagoslov obitelji.

Župni list počinje uvodnim člankom kojim se župnik obraća vjernicima-čitateljima. Donosim čitavi uvodnik jer je poticajan za svakog, pa i oni koji ne će moći doći na predstavljanje lista ili ga ne će moći pročitati da čuju župnikovu riječ:

Dragi čitatelji! Evo, pred vama još jedan godišnji broj našega lista, a to je znak da je i ova 2015. godina pri samom kraju. Nevjerojatno je kako je brzo protekla. Sjećamo se djetinjstva kada su nam dani, mjeseci i godine bili dugi, a što postajemo stariji, sve su kraći. Eto, tako je, to je ljudski život. Upravo zato što nam dani tako brzo teku i prolaze, morali bismo, barem mi malo stariji, biti više okrenuti prema nebu, uzdizati svoje molitve Bogu kako bismo bili spremni za odlazak jer „ne znamo dana ni časa“ kada će nas pozvati Gospodin. Napokon, mi smo samo putnici na ovoj zemlji, prolaznici prema svojoj vječnoj domovini koja je na nebesima. I morali bismo biti manje navezani na zemaljska, a više na nebeska dobra. Trebali bismo ispravljati i popravljati ono što u našim životima nije bilo dobro, a za to je prilika kraj godine kada se sravnjuju računi, pa i životni, jer bolje je to učiniti na ovom negoli na drugom svijetu, gdje nema popravaka. Ili si za života bio za Gospodina ili si bio protiv. No, Bog je milosrdan i milostiv, On oprašta i najvećim grešnicima, pa i onima koji se pokaju u zadnji čas. Ali samo onima koji se stignu navrijeme pokajati. – Vratimo se i drugim temama. Živimo u nesigurnom i teškom vremenu, svuda su oko nas ratovi, nemiri, strašni teroristički napadi, mržnja, progoni kršćana diljem svijeta, u mnogim krajevima svijeta kao i u prvim kršćanskim vremenima. Ali Bog je s nama. Uvjereni smo da svega toga ne bi bilo kada bi ljudi osluškivali što nam Bog govori. Mnogi kažu zašto Bog šuti, zašto dopušta sva ta zla, bolesti, stradavanja nedužnih. Ne šuti Bog i ne dopušta, sve zlo djelo je zloga, o kojem se gotovo više i ne govori, on je taj zloduh koji navodi ljude na zlo. Njega čuju i slušaju. Pa lijepo je rekao veliki talijanski kršćanski književnik Pappini da je „najveće lukavstvo đavla da ljude uvjeri da ne postoji“. Nadam se da mi ne spadamo u takve, da mi vjerujemo u našega dobroga Boga Oca Stvoritelja, u Sina Otkupitelja i u Duha Svetoga Posvetitelja. I da tako nastojimo živjeti po Božjim zapovijedima te ne činiti drugima ono što ne želimo da drugi čine nama.

Pred nama je novi broj našeg župnog lista Lovreć-Opanci koji i ove godine na svojim stranicama donosi mnoštvo zanimljivih priloga. Mi smo ih živjeli i proživjeli, mnoge zaokupljeni svakodnevnim brigama i zaboravili, pa je lijepo da ih se podsjetimo na stranicama našega lista. Bilo je tijekom godine i župnih proslava, svečanih misa, zornica, trodnevnica i devetnica, procesija, križnih putova, hodočašća, pričesti, krizme, rođenja ali i smrti, jer tako je to – jedni se rađaju drugi umiru. Nadamo se da će mnogi stariji župljani koji nisu mogli sudjelovati u svim našim župnim svečanostima, rado uzeti u ruke naš list i ne samo listati ga nego i čitati, osobito u dugim zimskim večerima te se sjećati kako je danas, a kako je bilo u njihovim boljim danima. Naime, mnogo se toga promijenilo, život ide dalje, sve se mijenja, neki za prošlim žale, neki se raduju budućnosti. Svjedoci smo ozbiljnog stanja u našoj domovini, nesloge, teških gospodarskih prilika, također i političkih. Nama vjernicima nema druge nego uzdignuti ruke k nebu i ustrajno moliti Gospodina da čuva i sačuva ovaj naš hrvatski narod od zla. S tim željama i molitvama želim vam sretan Božić, bolju, sretniju i stabilniju novu 2016. godinu.

Vaš župnik fra Dinko”

Očekujemo Vaš dolazak kao i vaših članova obitelji, te prijatelja i veselimo se susretu sa župnikom!

S poštovanjem, Ivan Bekavac Basić, predsjednik Društva Lovrećana Zagreb.

2017-07-06T20:09:42+01:00
Skip to content