Obavijest o preminuću Ivana Branka Samije

Član Društva Lovrećana Zagreb i urednik godišnjaka Lovrećki libar preminuo je 13. rujna 2017. u bolnici u Zagrebu. Pogreb će biti u Zagrebu, a o datumu će obavijestit njegova obitelj.

U ime Općine Lovreć obitelji upućujemo u molitvi suosjećanje u nadi u vječni život i uskrsnuće.

IN MEMORIAM Ivan Branko Šamija hrvatski leksikograf, novinar, književnik, i književni prevoditelj. Autor je nekoliko hrvatskih rječnika.

IVAN BRANKO ŠAMIJA rođen je 24. studenoga 1937. godine u Lovreću. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je francuski jezik i komparativnu književnost. Radio je kao nastavnik francuskoga i hrvatskoga jezika u OŠ „Milan Bakić“ u Bjelovaru, a u gimnaziji u Bjelovaru predavao je francuski. Prevodi s francuskoga na hrvatski jezik. Iz nastave prelazi u novinarstvo. Zapošljava se u INI (Industriji nafte) kao novinar i novinar urednik i tu je proveo punih devetnaest godina. Sudjelovao je i na znanstvenim skupovima i objavljivao svoje priloge u zbornicima s tih skupova.

Ogledao se kao rječničar i pisac monodrama.

Važnija djela:

  • Rječnik imotskoga govora, u suautorstvu s Petrom Ujevićem, Zagreb, 2001.,
  • Rječnik imotsko-bekijskoga govora, Zagreb, 2004.
  • Prinosi rječnjaku i pravopisu hrvatskomu, Zagreb, 2008. i 2009.,
  • Slikovni rječnik Imotske krajine, u suautorstvu s Pericom Tucakom i Josipom Joškom Petričevićem, Zagreb, 2010.
  • Rječnik jezika hrvatskoga, Zagreb, 2012.
  • Rječnik tuđica i hrvatskih riječi, Zagreb, 2014.
  • Hrvatski (što-kaj-ča) rječnik, I (A- G), II (H-Nj) sa suradnicma, Zagreb, 2015.
  • Slikovni rječnik hrvatskog uzmorja s Josipom Joškom Petričevićem, Zagreb, 2017.

Osim leksikografskih knjiga objavio je i knjigu tragikomedija Prkos u kojoj je i istoimena monodrama za koju je dobio književnu nagradu Ivan Raos.

Od prijevoda s francuskoga objavio je knjigu Sarraute, Nathalie: Doba sumnje, Zagreb, 2015.

Posljednjih 18 godina Ivan Branko Šamija je vrlo aktivan u zavičajnoj udruzi Društvo Lovrećana Zagreb i urednik je godišnjaka Društva Lovrećki liba koji redovito izlazi svake godine i već je objavljeno 17 brojeva. Uredio je i pripremio za tisak više knjiga drugih autora. Redovito je sudjelovao i u natječaju časopis Jezik za najbolje novotvorenice i dobitnik je dviju nagrada toga časopisa.

2017-11-10T09:02:21+01:00
Skip to content