Osnovne informacije o Općini2020-11-19T13:23:13+01:00

Općina Lovreć – osnovne informacije

Općina Lovreć je djelovala od 1952-1959 g.
Nakon novog Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi u novoj hrvatskoj državi, Lovreć je ponovno dobio status Općine.

Dosadašnji načelnici su bili:  Ljubomir Mustapić, Ivan Šamija i Ante Babić

Sadašnja načelnica je Anita Nosić

Dužnost Predsjednika Vijeća obnašali su : g. Marjan Sekelez, Jozo Mustapić i Radoslav Zaradić.

Sadašnji predsjednik Vijeća je Bogoslav Džaja.

Po izmjenjenom Zakonu o loklanoj upravi i samoupravi  općinsko Vijeće ima 11 članova.

Općina Lovreć prostire se na 105 km2 površine i po zadnjem popisu broji 1699 stanovnika.

U njezin sastav ulaze mjesta Lovreć,Opanci, Studenci, Medov Dolac i Dobrinče.

Danas su to mahom opustjela mjesta iz kojih mladi u nedostatku radnih mjesta odlaze, a ostaju stariji ljudi. Zašto je to tako, manje-više je svima poznato. Do toga su doveli uvjeti koje su donijeli moderni civilizacijski tokovi i nedostatak radnih mjesta.

Općina Lovreć je vrlo kvalitetno riješila infrastrukturu (telefon, voda, cesta), te se osjećaju značajniji povratci mladih obitelji. Izgradnjom auto ceste do Šestanovca, kao i dovršetkom tunela Sveti ilija 2010.godine, općina Lovreć ima velike mogućnosti za značajniji gospodarski razvoj. Ovdje još uvijek ima mjesta za zdravi turizam, proizvodnju zdrave biljne i životinjske hrane, proizvodnju meda kao i mogućnosti organiziranja turističkih izleta(biciklističke staze, konjički sport, razgledavanje špilja, netaknuta priroda i sl.) odnosno smještajnih kapaciteta.

Ono što često zabrnjiva je neprilagodba uvjetima življenja na ovim prostorima.  Nema povezivanja s turističkim organizacijama za mogućnosti izleta seoskim gospodarstvima, ričičkom jezeru, Satuliji, biciklističkim brdskim stazama, konjičkim stazama i sl. To su izuzetne turističke vrijednosti, koje možda ne cijenimo mi, ali stranci itekako.

Zato je najpotrebnije razvijati svijest kod ljudi da se može živjeti od takvih stvari koje će doprinijeti boljitku svih nas.