ZAVJETNA PROCESIJA VELIKOG PETKA

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.

“Bijaše već oko šeste ure kad nasta tama po svoj zemlji – sve do ure devete, jer sunce pomrča, a hramska se zavjesa razdrije po sredini. I povika Isus iza glasa: “Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!” To rekavši, izdahnu. Kad satnik vidje što se zbiva, stane slaviti Boga: “Zbilja, čovjek ovaj bijaše pravednik!”  (Lk 23:44-47)

U župi sv. Duha Lovreć- Opanci na Veliki petak je tradicionalno održana zavjetna procesija u kojoj su sudjelovali mnogobrojni Lovrećani i Opančani, kako oni koji žive u našem mjestu, tako i oni koji su razasuti po Hrvatskoj i svijetu. Svečana procesija uz molitvu i nošenje križa počela je okupljanjem na Letaruši u 10h te je krenula prema zapadnoj granici Župe, zatim kroz Mustapiće i Ćoriće te dalje prema groblju. Pobožnost križnog puta počela je u 12h kada je procesija stigla do Maslinskog vrta odakle su vjernici krenuli prema zavjetnom križu na Gradini. Odatle je procesija prolazila kroz Matusinoviće, Mrnjavce, sve do crkve sv. Ivana na Nikolićima, pa prema Bekavcima i Nosićima do crkve sv. Ante. Tijekom cijele procesije vjernici su se izmjenjivali u nošenju križa. Oko 16.30h procesija je stigla u župnu crkvu sv. Duha, gdje je župnik fra Dinko Bošnjak predvodio obrede Velikog petka.

“Iako se nalazimo u proljeću u kome sve cvate, sve se budi i kao da se sve smiješi, a na našim dušama kao da se spustila neka tuga. Kao da je sunce ponovno pomračalo, kao da se zemlja ponovno potresla, kao nekoć prije 2000 godina na Veliki petak. Nema niti jednoga dana u kojem se ne slavi sveta misa, nema niti jedne službe Božje u kojoj ne gore svijeće. A danas na Veliki petak, tako je tužna današnja ceremonija, žalosna je pjesma Crkve, zašutjela su i naša zvona i mi smo se nečujno skupili. Po posljednji put uzdigao se naš Spasitelj na svoju propovjedaonicu. Ta svečana propovjedaonica je bila križ. Križ sam po sebi i govori. Naš Gospodin je umro.”- riječi su našega župnika fra Dinke Bošnjaka, jučer na Veliki petak.

2017-07-07T15:32:10+01:00
Skip to content