PROJEKT LOVREĆKIH UČENIKA ODABRAN NA NATJEČAJU „ČUVARI BAŠTINE“

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije objavio je rezultate javnog poziva „Čuvari baštine“ .
Povjerenstvo je odabralo i projekt Učeničke zadruge LUDRUM iz Lovreća „Bliznice – voda koja život znači“.
Projekt „Čuvari baštine“ namijenjen je potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području kao i svim učenicima koji su zainteresirani za projektnu nastavu, a cilj je projekta razvijanje inovativnosti, kreativnosti, kritičkog mišljenja, informacijske i digitalne pismenosti te sposobnosti za istraživački i suradnički rad kroz planiranje, provedbu i prezentaciju projekta u području baštine.
Tema ovogodišnjih projektnih aktivnosti je Skrivena blaga mista moga, a odnosi se na nepokretnu materijalnu baštinu.
Lovrećki su učenici aktivno sudjelovali u projektnim aktivnostima čiji je cilj bio potaknuti pozitivan odnos prema kulturno-povijesnoj baštini te kroz etnopedagoško istraživanje i izradu suvenira na temu bunara Bliznica, kao povijesnog i prirodnog lokaliteta, razviti poduzetničke vještine učenika te promicati edukacijski turizam. Učenici su kreativnim radom osmislili suvenire u vidu zavičajne slikovnice u tiskanom i digitalnom obliku s pratećom računalnom igricom te proizvode čija je tematika vezana za područje Bliznica i likova iz slikovnice – ulje, melem i mirisne vrećice od vriska, bombone od smokava i čips o raštike.
Za potrebe edukativnih radionica učenici su zapisali legendu o postanku bunara Bliznica, snimili i zapisali tradicionalni napjev Tanculi, tanberi o zazivanju mjeseca i zvijezda na samom lokalitetu bunara te izradili prigodni katalog u tiskanom i digitalnom obliku. Aktivnosti i rezultati projekta predstavljeni su na Facebook stranici i YouTube kanalu Učeničke zadruge LUDRUM i web stranici Osnovne škole S.S. Kranjčevića u Lovreću.
Poveznica na PR članak za potrebe Centra izvrsnosti SDŽ – https://wke.lt/w/s/Y7okVV
Poveznica na digitalnu slikovnicu – https://online.fliphtml5.com/rwpta/hicu/
Poveznica za računalnu igricu „Đir po Lovreću“ – http://os-sskranjcevica-lovrec.skole.hr/…/_ir_po…
Poveznica na digitalni katalog – https://online.fliphtml5.com/rwpta/jfaa/
Video prezentaciju aktivnosti i rezultata projekta možete pogledati na You tube kanalu UZ LUDRUM – https://www.youtube.com/watch?v=_1BJQ-DliZA
2021-05-11T20:58:36+01:00
Skip to content