OŽUJAK U LOVREĆU UZ KNJIŽEVNIKE I UMJETNIKE

Tijekom proteklih desetak dana u Općini Lovreć nije nedostajalo kulturnih aktivnosti zahvaljujući projektu “Zima puna kulture u Općini Lovreć”, organiziranom od strane Općine Lovreć i Gradske knjižnice Marka Marulića Split, zahvaljujući sufinanciranju Splitsko-dalmatinske županije.

 

Učenici nižih razreda osnovnih škola u Lovreću u petak 7. ožujka imali su priliku upoznati književnicu za djecu Jelenu Pervan. Učenicima u Lovreću na radionici “Pričam ti priču – Mrljek i Prljek” predstavila je Mrljeka i Prljeka, popularne bakterije o kojima je napisala više slikovnica kojima se djecu potiče na razvoj zdravih higijenskih navika. U Studencima je održala “Pričaonicu Tonka će sutra”, o djevojčici koja je sve odgađala pa su je napali Sutrići.

Dramska pedagoginja, pripovjedačica i autorica slikovnice PoNosni slon Jasmina Aleksandra Žiljak u Lovreću je 13. ožujka održala “Pričaonicu – PoNosni slon. Autorsku terapeutsku priču koja govori o medijskom nametanju lažnih ideala ljepote predstavila je kroz papirnato kazalište “kamishibai” ilustrirano radovima Martina Zalara te je potaknula učenike na razmišljanje o tome kako nije lijepo rugati se drugima. Na “Susretu s autoricom” u Studencima 15. ožujka nakon “kamishibai” izvedbe PoNosnog slona autorica je s učenicima razgovarala o čitanju, njihovim omiljenim knjigama, književnosti i inspiraciji za pisanje.

 

Uz književne radionice organizirane su i likovne radionice. Umjetnica i ilustratorica Dona Tomić 12. ožujka održala je radionicu “Moja knjiga” za učenike viših razreda Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Lovreću.  U sklopu radionice učenici su doznali što je fanzin, kakav značaj je imao kroz povijest, što ga je zamijenilo i zašto te kakvi fanzini danas postoje. Na radionici su izrađivali art fanzin na temu “Kukci i insekti” kroz strip, kolaž i jednostavnu ilustraciju povezujući temu s vlastitim interesima i konceptima koje su ispričali kroz slike.

Slikar i autor stripova Ivan Svaguša i pedagoginja Danica Kliškić 14. ožujka su učenike na radionici “Kako je Potjeh proveo zimu u Općini Lovreć” upoznali sa stripovima, tehnikama crtanja stripa te ih podučavali kako napraviti svoj strip.

 

Kiparica Krstina Krstinić za učenike viših razreda Osnovne škole Studenci održala je prvu od dvije radionice “Stop animacije: bajke I. B. Mažuranić” 6. ožujka na  kojoj ih je upoznala sa stop animacijom te osnovama izrade videa ovom tehnikom pomoću kolaža. Inspirirani pričom Regoč, Ivane Brlić Mažuranić učenici će na drugom dijelu radionice, 20. ožujka snimati svoj video.

 

Ovaj tjedan, u četvrtak 21. ožujka održat će se projekcija filma za djecu i mlade Dnevnik Pauline P u Društvenom centru Laurentius s početkom u 14.30 sati. Riječ je o filmu za djecu koji je nastao prema istoimenom romanu književnice Sanje Polak. Kroz komične situacije djevojčica Paulina govori o svojim problemima s prijateljima, roditeljima, kao i o ljubavnim problemima. Osim besplatne filmske projekcije posjetitelji će dobiti i prigodne poklone pa se nadamo dobrom odazivu djece i mladih, ali i svih zainteresiranih. Ovo je ujedno i posljednja od dvadesetak organiziranih i uspješno realiziranih aktivnosti u sklopu projekta “Zima puna kulture u Općini Lovreć” u organizaciji Općine Lovreć i Gradske knjižnice Marka Marulića Split uz sufinanciranje Splitsko-dalmatinske županije.

 

2024-03-19T09:54:31+01:00
Skip to content