SVEČANO OBILJEŽEN ZAVJETNI BLAGDAN GOSPE LURDSKE

Lovrećani i Opančani su svečano i dostojanstveno obilježili zavjetni blagdan Gospe Lurdske i Dan Općine Lovreć, kao i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

 

U župnoj crkvi Duha Svetoga održana je svečana Sveta misa koju je predvodio fra Zoran Kutleša, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i gvardijan Samostana sv. Frane u Imotskom uz koncelebraciju brojnih svećenika predvođenih župnikom fra Dinkom Bošnjakom uz prisustvo mnoštva vjernika.

U svojoj homiliji fra Zoran je istaknuo da je 5. kolovoza 2022. uistinu veliki dan jer se slavi veliki dan za našu domovinu, blagdan Gospe Snježne, a u Lovreću zavjetni blagdan Gospe Lurdske i postavljanje novoga Gospinog kipa, što se sve može povezati u Nebeskoj Majci.

Ona je ta koja nas je u Domovinskom ratu vodila do pobjede, a propovjednik je istaknuo da nema ni pedalj ove zemlje koji od stoljeća sedmog nije natopljen mučeničkom krvlju tolikih branitelja koji su svoj život položili za prijatelje.

Naši branitelji nosili su krunicu oko svog vrata i da nije bilo njih i Blažene Djevice Marije, danas ne bi bilo slobode, mira i ne bismo znali tko smo i kome pripadamo.

Zato je o ovom blagdanu jako važno osjećati zahvalnost prema braniteljima i Majci Mariji koja je prisutna po krunici.

“Draga braćo i sestre, vratimo molitvu krunice! Nismo ni svjesni koliko ta molitva Gospi čini čudesa, a mi smo je zanemarili jer nam se čini duga i dosadna”, istaknuo je predslavitelj i dodao da je itekako jasno da se Gospa ovako može povezati s našim braniteljima.

Posebno svečano bilo je nakon Svete mise kad je blagoslovljen veliki brončani kip Gospe od Puta, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka.

Otkrivanju i blagoslovu tog 4 metra visokog kipa postavljenog kod jugozapadnog dijela crkve, nazočili su predstavnici Općine Lovreć: načelnik Petar Petričević i predsjednik Općinskog vijeća Mario Cikojević, zamjenici župana Stipe Čogelja i Ante Šošić, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, ravnatelj ljekarni SDŽ Ante Mihanović i ostali načelnici prijateljskih općina iz SDŽ

 

 

 

 

2022-08-11T17:47:03+01:00
Skip to content