Proizvodi zadrugara iz Lovreća bit će službeni darovi županije

Učenici i učitelji lovrećke Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića prije mjesec dana s velikim priznanjem vratili su se iz Vinkovaca sa državne smotre učeničkih zadruga, gdje su s još četiri učeničke zadruge predstavljali županiju. Njihov proizvod, izrađen u njihovoj učeničkoj zadruzi Ludrum, osvojio je priznanje za najproizvod.

U Vinkovcima su mali Lovrećani predstavili svoje proizvode poput kolekcije za žene – ogrlica, narukvica i naušnice – te za muškarce privjesak, iglu za kravatu i etui za naočale ili za mobitel, Na ovim proizvodima pazilo se da uz ornamentiku budu zastupljene tri boje, crna, crvena i bijela, koje prevladavaju na dalmatinskoj narodnoj nošnji.

Proizvod za koji su također dobili nagradu je slikovnica Tanculi Tanberi, lovrećka priča, standardnim književnim jezikom i lokalnim govorom, te čitatelja vodi kroz prošlost ovog kraja. Jezikom predaka i zaboravljenih riječi kao što su krakun, oputina, rašćika, svitnjak, lovrećki učenici bajkovitom pričom otimaju zaboravu ne samo mnoštvo jezičnih izraza svog zavičaja, već i bogatu usmenu predaju na kojoj je od davnina počivala ovdašnja kulturna tradicija.

Da znaju dobro posložiti spoj baštine i suvremenosti, pokazuje i računalna igrica Đir po Lovreću na CD koja je sastavni dio ove priče.

Učenici i učitelji OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Lovreća u Imotskoj krajini već godinama aktivno osmišljavaju i provode mnoštvo odgojno-obrazovnih aktivnosti koje ih svake godine čine prepoznatljivim diljem Hrvatske. Sa svega četrdesetak učenika ova škola primjer je mnogima kako se učenike uvodi u svijet poduzetništva, rada i aktivnog učenja.

– U petnaest godina djelovanja, naša učenička zadruga sudjelovala je na dvanaest državnih smotri, a jedanaest puta smo se plasirali na državno natjecanje, te dva puta osvojili priznanje za naj proizvod – govori nam voditeljica zadruge, profesorica Ivana Babić, ističući kako je povezivanje etno elemenata sa suvremenim u središtu njihovog rada.

‘Nagrađujemo učenike da nauče cijeniti svoj rad’
– Zapravo i je smisao učenja da najprije naučimo ono što je u našem okruženju. Ovo je škola za život. Ovo su naši lumeni, a mi ih samo potičemo da budu još bolji, kreativniji. I moram priznati da naša djeca više vole raditi ovakve stvari nego sjediti i slušati klasičnu nastavu s mnoštvom činjenica i bubanja napamet. Ovdje pokazuju svoju kreativnost, mi sudjelujemo u prodajnim izložbama. Naša djeca znaju vrijednost svog proizvoda, kako ga plasirati na tržište i za njega dobiti novac koji potom ponovno ulažemo u novi proizvod, ali i nagrađujemo naše učenike kako bi znali cijeniti svoj rad – kaže ravnatelj Ante Livajić.

Aktivnostima koje provode žele povezati baštinu sa suvremenim obrazovnim metodama koje se primjenjuju u nastavi.
– Našu školsku etnografsku zbirku Ministarstvo kulture 2011. je proglasilo kulturnim dobrom i to je najveća školska etnografska zbirka u Hrvatskoj. Zbirka nije oformljena samo da se okupljeni predmeti gledaju, već se u toj zbirci odrađuju radionice – govori nam profesorica Babić.
Njihovu školu upravo zbog ove zbirke i pristupa u organizaciji odgojno-obrazovnog procesa posjećuju učenici drugih škola i aktivno sudjeluju u radionicama. Ovi vrijedni pedagozi izdali su i prvu etnološku radnu bilježnicu sa dvanaest tematskih radionica.
– Naša je škola ušla u projekt Erasmus plus K2 kojem su nositelji Mađari, a mi smo jedan od partnera. Uz nas su još Italija, Španjolska i Turska. Dobili smo 20.300 eura za projekt koji će trajati dvije godine i u koji će biti uključeno osam učitelja, te dvanaest učenika naše škole – pojašnjava ravnatelj, ističući istovremeno kako su učitelji ključ uspjeha svake škole i kako su oni zaslužni za sve uspjehe koje postiže škola u Lovreću.

Poduzetništvo je važna životna vještina
– Na županijskoj razini županijski Centar izvrsnosti je ove godine, uz već postojeće, pokrenuo i odjel za poduzetništvo s ciljem da se potakne razvoj poduzetništva u osnovnim i srednjim školama, a prostor za takve aktivnosti su pronašli u učeničkom zadrugarstvu. Naša se učenička zadruga Ludrum odazvala na javni poziv Centra izvrsnosti SDŽ “Dalmatinski suvenir” te osvojila 20.000 kuna za sufinanciranje proizvoda. Naš suvenir, slikovnice s računalnom igricom i proizvodi iz kolekcije Art Ludrum koji su nastali u projektu “U zovnici cili svit”, a koji su inspirirani ornamentikom tradicionalnih torbica zovnice, bit će korišteni u svrhu promidžbe SDŽ pri službenim susretima, posjetima, Erasmus projektima, konferencijama – govori nam profesorica Babić.
Oni su prvi započeli s aktivnostima koje doprinose jačanju kapaciteta učeničkih zadruga i kvalitetnih programa obrazovanja učenika. Tako će već početkom iduće godine vrijedni učenici sa svojim učiteljima županiji isporučiti prve količine svojih proizvoda.

 

Izvor: 24sata.hr

Fotografija: Ivo Cagalj / PIXSELL

2019-12-09T13:25:49+01:00
Skip to content