Preporuke i zamolbe prilikom pojave koronavirusa

Stožer civilne zaštite Općine Lovreć je na telefonskoj sjednici konstatirao da se mještani trebaju pridržavati naputaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi se izbjegla zaraza virusom. Također je dogovoreno da će se održati  sastanak Stožera civilne zaštite Općine Lovreć ukoliko bude zaraženih na području Splitsko – dalmatinske županije te će javnost biti na vrijeme obaviještena o istom.

Također valja napomenuti da se prema preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama te rad vrtića i fakulteta na području Splitsko-dalmatinske županije.

Prema trenutnim informacijama na području Splitsko-dalmatinske županije nema osoba pozitivnih na COVID – 19.

U karanteni se trenutno nalazi 31 osoba (od toga 11 hrvatskih državljana i 20 osoba stranog državljanstva).

 

Ukoliko imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah):

*ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća obiteljska okupljanja i javna mjesta)
* javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao liječnik telefonom
*u slučaju hitnosti nazovite 112.

Kako bi se mogućnost pojave i širenja virusa umanjila, u nastavku donosimo preporuke koje je izdalo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.

Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.

Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom.

U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 1m kod razgovora.

Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja.

Što više hodajte i koristite bicikl, a izbjegavajte korištenje javnog prijevoza.

U javnom prijevozu, kinima, kazalištima i drugim javnim prostorima, ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.

Ne pušite! Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba.

Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnim maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj.

Posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

Detaljne informacije o koronavirusu te o mjerama prevencije istog možete potražiti na stranicama ministarstva zdravstva preko poveznice ovdje

Stožer civilne zaštite Općine Lovreć

2020-03-14T12:52:07+01:00
Skip to content