PREMINUO ANTE BIŠKIĆ-KESIĆ

IZGARAO JE ZA LOVREĆ

Dana 17. svibnja 2019. godine prestalo je kucati plemenito srce Ante Biškića- Kesića.

Preminuo je u danima tuge i sjećanja hrvatskog naroda na žrtve Bleiburga i Križnih putova.

Često je s nama putujući iz Lovreća na Blajburško polje na auto cesti kada smo ulazili u Macelj, znao se dići i kazati da se pomolimo baš ovdje za tisuće nevino stradalih u Maclju i Maceljskoj šumi.

I istina, baš tu u Maceljskoj šumi bilo je preko 130 jama nad kojima su mučki ubijeni a potom zatrpani hrvatski vojnici i civili.

Ante Biškić bio je od samih početaka angažiran na stvaranju Općine Lovreć, svima bi znao reći i time se ponosio da je bio najstariji vijećnik Općine Lovreć. I to je točno. Nakon svih održanih lokalnih izbora kao najstariji vijećnik predsjedavao bi konstituirajućom sjednicom Općinskog vijeća.

Ante je u počecima bio član Općinskog poglavarstva a poslije i Općinskog vijeća u nekoliko mandata.

Ante Biškić se radovao svakom projektu u Općini Lovreć uvijek žario optimizmom i podržavao sve što se u Općini gradilo za dobro čovjeka i šire društvene zajednice. Posebno je bio radostan kada smo u Lovreću izgradili vodovod jer je i sam govorio da „neće doživjeti“da njegovi Mrnjavci imaju vodu.

Nesebičan je bio u pomaganju drugima.

Često je dovodio starije i nemoćne u Općinu kako bi im pomogao u sređivanju administracije, prevođenju dokumenta, potvrđivanju da su živi.

Znao bi mi reći da je Njemačku volio kao radnu i discipliniranu zemlju i uspoređivao bi nas s Njemačkom ali kaže da sunce nigdje tako ne grije a zemlja nema gostoprimljivije ljude kao u Hrvatskoj.

Njegov put, kao i put mnogih lovrećana bio je pečalbarski. Težak i mukotrpan. Put neizvjesnosti, strahova i vječnih nadanja.

Od danas više nije među nama. Pamtimo ga po dobru i baštinimo njegov entuzijazam jer je izgarao za svoje mjesto, za svoj Lovreć.

Neka mu je laka hrvatska gruda a svoj smiraj neka nađe u Gospodinu pred kojega ćemo prije ili kasnije svi mi doći.

Ante Biškiću-Kesiću dok izražavamo iskrenu sućut tvojoj obitelji počivaj snom pravednika i znaj da smo te rado imali i na tebe bili ponosni!

 

Načelnica Općine Lovreć

Anita Nosić

2019-05-17T12:21:59+01:00
Skip to content