Održano predavanje o demografiji

Općina Lovreć u povodu dana Općine, i Dana domovinske zahvalnosti, 4. kolovoza, priredila je tribinu u OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, u Lovreću na temu Demografska katastrofa u Hrvatskoj – uzroci i posljedice.

N tribini su o zabrinjavajućim trendovima izumiranja hrvatske nacije govorili najpozvaniji hrvatski demografski stručnjak i redoviti profesor i pročelnik Katedre za demografiju, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Anđelko Akrap, Ante Babić zamjenik tehničke ministrice socijalne politike i mladih i povjesničar Radoslav Zaradić, iz Državnog arhiva u Splitu. Tribini je nazočila i načelnica Lovreća Anita Nosić.

Prof. Akrap govoreći na temu Demografska pustoš u Hrvatskoj, posebno je istaknu da niti jedna vlast do sada nije poduzela mjere demografske obnove hrvatskog društva, i upozorivši da Hrvatska nestaje. Kao ključni problem Hrvatske naveo je nestajanje stanovništva u prostoru, uz što se vežu veliki socijalni problemi, veliki broj starijih ljudi živi u velikom broju malih naselja o kojima treba skrbiti, te da je demografska problematika usko vezana s gospodarskim poteškoćama, a ukidanjem općina to bi se još više pogoršalo.

Ante Babić, govoreći na temu Reforma svih reformi – demografija naglasio da se isto govori o reformi zdravstva, prosvjete, javne uprave, te da zbog loše gospodarske slike Hrvatske, mora biti jasno da je demografija reforma svih reformi. Izlaganje je podijeljeno na tri razine koje se preklapaju pa se je uglavnom zadržao na demografiji u lokalnom okruženju i migracijama i što buduće vlade trebaju učiniti da se trendovi počnu mijenjati.

2017-10-10T11:03:41+01:00
Skip to content