Kulturno-umjetnička i športska udruga Lovreć

Udruga je osnovana 19. lipnja 1999. godine na inicijativu grupe mladih, a u cilju proučavanja i njegovanja kulture i običaja posebno onih vezanih za mjesto Lovreć, te uključivanje svih zainteresiranih u razne oblike sportskih aktivnosti njegujući domoljublje, kulturno–umjetnički duh, kršćanska, moralna i etička načela. Zamisao rada Udruge je da se poticanjem kulturnih i športskih događanja u mjestu potakne opći boljitak i napredak našega Lovreća. Prema članku 2. Statuta temeljni zadatak Udruge je uključivanje stanovnika Lovreća (posebno mladeži) u sve oblike kulturno-umjetničkih i sportskih događanja. Na početku smo postavili pitanje, što i kako učiniti?

 

 

 

 

 

 

Sukladno odredbama Statuta Udruge i izrađenom planu rada Udruge kroz godinu, prigodno obilježavamo značajnije državne i vjerske blagdane, organizirajući po neku aktivnost bilo kulturnu, bilo sportsku. Posebno smo angažirani za obilježavanje blagdana 05. kolovoza, kada slavimo Dan Općine, zavjetni blagdan Gospe Lurdske i Dan domovinske zahvalnosti. Zahvaljujući nastojanjima i htjenju nekolicine članova Udruge pokrenuta je u veljači 2002. godine akcija da i Lovreć konačno dobije svoju sveobuhvatnu i “pravu” internet stranicu. Pošto sada čitate i gledate ove stranice, znači da smo uspjelu i u tome!

 

 

 

 

 

 

Udruga je nositelj brojnih kulturno – športskih zbivanja u Lovreću od kojih možemo izdvojiti sljedeće:
– tradicionalna utrka pod geslom «… i trčanjem protiv droge» od Ciste Prove do Lovreća koja se održava svake godine 4. kolovoza, uoči Dana domovinske zahvalnosti, Dana Općine Lovreć i zavjetnog blagdana Gospe Lurdske, prva utrka održana je 04. kolovoza 1999. godine, na utrku pored naših mještana već godinama pristižu članovi iz Atletskih klubova Sinj i Otok, kao i obitelj Brečić iz Imotskog. Natjecati se mogu svi bez ograničenja na životnu dob,

 

 

 

 

 

 

 

 

– tradicionalni malonogometni turniri djece, žena i odraslih mještana zaselaka Lovreća i Opanaka koji se također održava tih dana, turnir se održava neprekidno od ljeta 2001. godine, posebnu živost i prestiž u umijeću baratanja sa nogometnom loptom u naše mjesto donijeli su ovi turniri, tako da mnogi naši raseljeni mještani dolaze sa svojim obiteljima preko ljeta upravo zbog turnira, jer igraju svi žene, djeca i odrasli Lovrećani i Opančani,

– biciklijada za sve mještane od vatrogasnog doma, cestom kroz Opanke, sa ciljem kod crkve Sv. Ante u dužini 12 km, od 2006. godine kroz Opanačke zaseoke spusti se kolona ljubitelja bicika i biciklizma, svi sudjeluju i svi su pobjednici jer biciklijada nije natjecateljskog tipa, a na cilju kod stare fratrove kuća i crkve Sv. Ante sve sudionike i goste čeka okrepa,

 

 

 

 

 

 

-zadnje subote mjeseca srpnja organizira se već tradicionalno hodočašće Sv. Juri na vrh Biokova, kreće se rano ujutro iz zaseoka Milići – Zagvozd, pa dalje označenim planinarskim putem prema Sv. Juri koji nas čeka na 1762 metra nad morem. Na prostoru oko kapelice sluša se Sv. Misa i uživa u prelijepom pogledu na okolna mjesta i more.

 

 

 

 

 

 

– koncert povodom Dana Općine na školskom igralištu sa nastupom nekog poznatijeg pjevača ili grupe uz bogatu lutriju, već niz godina svojim izvedbama zabavljali su nas brojni naši pjevači i grupe (Tajna Veza, Miroslav Škoro, Mladen Grdović, Dalmatino…), najsretniji odu kućama bogatiji za neku od prigodnih nagrada koje se izvlače na lutriji,

– povodom božićnih i novogodišnjih blagdana održava se prigodni kulturni program, sa lutrijom i blagdanskim druženjem, -subotom uoči poklada održavaju se maškare uz prigodni program i zabavu pod maskama.

Udruga od 05. kolovoza 2004. godine jednom godišnje izdaje glasnik udruge “LUDRUM” i do sada su izašla 4 broja. U glasniku su prikazane važnija vijesti iz rada udruge kroz godinu, zatim aktualna zbivanja u mjestu i okolici, te brojne druge zavičajne, domoljubne i vjerske teme, uz prigodne fotografije i pjesme. Glavni pokrovitelj Ludruma je Općina Lovreć. Još davno netko mudar je rekao: “Što nije zapisano, isto kao da se nije ni dogodilo!!” Glavni inicijator pokretanja glasnika, a danas i urednik “Ludruma” je Andrija Olujić.
Rad Udruge prepoznat je i od naših sponzora i dobročinitelja, bez čije pomoći ne bi mogli provoditi navedene aktivnosti. Pored Općine Lovreć kao glavnog pokrovitelja i OŠ. «S.S.Kranjčevića» čiji djelatnici uvijek imaju razumijevanja za aktivnosti koje provodimo u školi i na školskom igralištu, naš rad potpomažu brojni lovrećki poduzetnici i obrtnici, na čemu smo im zahvalni. Rad samih članova Udruge još od osnutka je dragovoljan i volonterski, utemeljen na entuzijazmu i ljubavi prema rodnom kraju, sa željom za sveopći boljitak našeg mjesta.

SPOMENIK ŽRTVAMA BLAIBURGA NA GRADINI
Dana 8. svibnja 2005. godine navršilo je se 60. godina od Blaiburške tragedije – najveće tragedije u povijesti hrvatskog naroda, a koja je na vrlo bolan način pogodila Lovreć. Članovi Udruge predvođenim tadašnjim predsjednikom Domgojem Zaradićem odlučili su podići skromni spomenik, koji je postavljen između postaja Lovrećkog križnog puta prema Gradini. Samim izborom mjesta naglašena je simbolika stradanja hrvatskog naroda. Spomenik je izveden tako da simbolizira vojnički grob, a sastoji se od velikog metalnog križa na koji je postavljena vojnička kaciga – šljem sa povijesnim hrvatskim grbom. Podno križa postavljena je spomen ploča na kojoj je uz hrvatski grb uklesan sljedeći tekst:

U ČAST I SLAVU HRVATSKIM ŽRTVAMA BLAIBURGA I KRIŽNOG PUTA, KOJE NEDUŽNE POGUBIŠE KOMUNISTIČKI ZLOČINCI, A POVODOM 60-TE GODIŠNJICE NJIHOVA MUČENIŠTVA OVAJ SPOMEN PODIŽE ODANA I ZAHVALNA MLADEŽ LOVREĆA. K.U.Š.U. «LOVREĆ» – SVIBANJ 2005.G.

Križ i spomen ploča su uokvireni kamenim vijencem dimenzija 100×250 cm u koji su ugrađeni ukrasni metalni stupići spojeni ukrasnim lancem te zasuti bijelim kamenom tucanikom. U izradi spomenika pored članova Udruge svoj doprinos posebno je dao Ante Biškić «Bibe», te Marijo Biškić, Frano Biškić, Tomislav Ljubičić, Drago Ćubić, Marijan Gavranović «Milko», Nikola Katić, i župnik fra Mario Jurišić koji je blagoslovio spomenik i molio nad njime.
Nadamo se da ćete dragi Lovrećani i gosti Lovreća svaki put kad budete išli na Gradinu i prolazili pored spomenika žrtvama Blaiburga, zastati na trenutak, i u tišini se pokloniti i pomoliti za naše mučenike, trajno i odano štovati uspomenu na njih i čuvati, braniti i voljeti ono za što su oni dali svoje živote, a to je naša lijepa, jedina i sveta domovina Hrvatska.

IZABRANO NOVO VODSTVO UDRUGE
Za prvog predsjednika Udruge na osnivačkoj skupštini 19. lipnja 1999. godine izabran je Ante Bošnjak, a za tajnika Marijan Bošnjak. Od 07. lipnja 2003. godine dužnost predsjednika preuzeo je Domagoj Zaradić, za dopredsjednika je izabran Andrija Olujić, a poslove tajnika i dalje je vršio Marijan Bošnjak. Oni su svojim predanim dugogodišnjim radom, zajedno sa ostalim članovima Udruge postavili smjernice rada Udruge i udarili čvrste temelje za njenu budućnost.
Dana 13. kolovoza 2006. godine održana je u prostorijama OŠ «S.S.Kranjčevića» u Lovreću redovna izborna skupština Kulturno – umjetničke i športske udruge Lovreć. Za predsjednika Udruge izabran je Andrija Olujić, za dopredsjednika Ante Bošnjak, a za tajnicu Mara Mustapić. U Upravni odbor imenovani su Andrija Olujić, Ante Bošnjak, Mara Mustapić, Marko Šamija i Ivan Bošnjak. Članovi nadzornog odbora su Zvonimir Bošnjak, Ivan Dumančić i Tonći Katić.
Novo vodstvo Udruge predstavilo je plan rada za iduće dvije godine i pri tome istaknulo kako će u svome radu zadržati većinu kulturnih i športskih aktivnosti vezanih uz obilježavanje značajnijih blagdana u Lovreću. Poseban naglasak biti će u provedbi Lovrećkog lita, gdje svakako treba nastaviti sa održavanjem utrke «… i trčanjem protiv droge!», malonogometnih turnira lovrećkih zaselaka, biciklijade, koncerata povodom Dana Općine i izdavanja glasnika Ludrum. Pored navedenog Udruga će organizirati i druge aktivnosti sukladno odredbama Statuta i financijskim mogućnostima Udruge.
Istaknuto je da veliku zapreku u kvalitetnijem radu Udruge predstavlja nedostatak odrađenog prostora, koji bi služio za naš rad, druženja članova, održavanje sastanaka i drugih svakodnevnih aktivnosti. Veliki nedostatak u našem mjestu je i nedostatak sportske dvorane u kojoj bi se mogle organizirati brojne aktivnosti (predstave, sportska natjecanja, maškare i sl.) posebno tijekom zimskih mjeseci. Nadamo se da će se i to u budućnosti ostvariti, te da će vodeći ljudi Općine Lovreć iznaći mjesto i prostor za što bolji rad Udruge.

PORUKA MLADIMA
Kulturno – umjetnička i športska Udruga otvorena je za sve mještane koji žele boljitak Lovreću i Opancima. Svi zainteresirani, poglavito mladež koja pohađa završne razrede Osnovne škole, Srednju školu ili fakultete mogu se bez problema javiti vodstvu Udruge i uključiti se u naš rad. U današnja vremena mogućnost komunikacije i protoka informacija gotovo da ide brzinom svjetlosti, tako da nije bitno živite li u Lovreću, Splitu, Zagrebu ili negdje drugo. Svjesni smo činjenice da naše mjesto iz godine u godinu biva sve praznije i praznije, da nam je demografska slika među gorima u Hrvatskoj, ali ne smijemo se prepustiti vremenu i govoriti: « to se mene ne tiče, to nije moja briga, ima i drugih i sl…».
Naša je poruka Lovrećkoj mladeži: «Organizirajte svoj život, ne trošite vrijeme uzalud, izbjegavajte loše društvo i nastojte se makar i rekreativno baviti nekim športom. Budite hrabri i uporni u ostvarenju planiranih ciljeva. Na putu do uspjeha čeka vas mnogo rada, odricanja, znoja i suza. Život modernog vremena ponuditi će vam mnoge pogodnosti i razna iskušenja od kojih će brojna biti usmjerena protiv vašeg uspjeha. Da biste sve to nadvladali, svoj životni put, pored kršćanskih, temeljite na obiteljskim, domoljubnim i športskim načelima. Neka vam u svemu tome pomogne naša nebeska zaštitnica i najvjernija hrvatska odvjetnica, Blažena Djevica Marija, čiji zavjetni blagdan mi Lovrećani posebno slavimo i pod čiju se zaštitu utječemo.»


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Prvi broj (2004. godina) možete skinuti s adrese: ludrum2004.pdf
Drugi broj (2005. godina) možete skinuti s adrese: ludrum2.zip
Drugi broj (2006. godina) možete skinuti s adrese: ludrum2006.pdf