IZASLANIK PREDSJEDNICE LOVREĆANIN MILENKO JELIĆ

14. rujna ove godine obilježena je dvadesetpeta obljetnica akcije „Zelena tabla – Male Bare“ izvedene u Pločama 1991.god kada je zauzeta prva vojarna i skladište oružja i streljiva kojim su naoružane postrojbe koje su branile domovinu od agresora u čitavoj Dalmaciji, a dio oružja raspoređen je po čitavoj Hrvatskoj, što je u znatnoj mjeri usmjerilo daljnji tijek rata. Šibenik je, primjerice, obranjen oružjem iz skladišta Male Bare. Sam dan održavanja akcije i službeno je od strane Grada Ploča proglašen spomen-danom akcije. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske gospođa Kolinda Grabar – Kitarović iskazala je veliku čast rođenom Lovrećaninu, umirovljenom pukovniku Milenku Jeliću, jednom od zapovjednika u ovoj akciji, odredivši ga za svog izaslanika na obilježavanju ovog značajnog datuma u novijoj hrvatskoj povijesti.

U nastavku prilažemo govor izaslanika:

Milenko Jelić
pukovnik u miru
veteran 4. gardijske brigade
Ploče, 14. rujna 2016. godine

Poštovani, pripala mi je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo da Vas pozdravim u ime predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Posebno pozdravljam obitelj poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, sudionike akcije „ Zelena tabla -Male Bare“ kao i sve hrvatske branitelje ma gdje bili.
Pozdravljam sve goste, koji su svojim nazočnošću uveličali uspomenu na ovu velebnu akciju koju su izveli najhrabriji sinovi doline Neretve, zajedno sa ostalim bojovnicima Dalmacije, predvođeni pripadnicima ZNG, te MUP-a RH.
Dragi prijatelji, dozvolite mi da se sa par rečenica vratim četvrt stoljeća unatrag, da se svi zajedno prisjetimo i mlađim naraštajima prenesemo jednu odlučnost najboljih hrvatskih sinova koja je sazrijevala generacijama u našim precima, a nama je pripala ta velika čast da pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana počnemo ostvarivati višestoljetni san. Pripremajući se za akciju, te tijekom same akcije, urezala mi se u sjećanje odlučnost svakog sudionika da pod svaku cijenu moramo uspjeti.
Dragi prijatelji, poznata vam je rečenica:“ kad krenemo gorit će nebo i zemlja“, a vi se dobro sjećate da je već te večeri davne 1991. godine gorilo nebo, zemlja i more, pogođen je i zapaljen prvi neprijateljski ratni brod.
Tukli su nas s kopna, brodski topovi s mora, raketirali avioni, ali te noći ništa nas nije moglo zaustaviti da vratimo ono što je i bilo naše – oružje i opremu koje je doprinijelo obrani Dalmacije i cijele Hrvatske od velikosrpskog agresora. Da žrtve ne budu kud i kamo veće, sačuvao nas je dragi Bog i krunica oko vrata koja nam je uvijek davala snagu kad je bilo najteže.
Braćo po oružju, imenovanjem sudionika akcije „Zelena tabla -Male Bare“ za svog izaslanika gospođa predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je priznanje i veliku zahvalnost i svima Vama koji ste bili sudionici ove akcije. U vrijeme kada mnogi još nisu bili opredijeljeni, Vi ste spremno svoj život stavili na raspolaganje svojoj domovini za sveti cilj bez ikakve kalkulacije.
Doći na nekoliko metara ispred brojčano i daleko naoružanijeg neprijatelja te viknuti:“ ovdje Hrvatska vojska, predaj se“ izgleda malo čudno, a to čudo zove se srce, hrvatsko srce.
Dragi prijatelji, želim da ova večer koja je pred nama proteče u prijateljstvu, sjećanju na ona najsvjetlija vremena novije hrvatske povijesti, vremena u kojima ništa nije bilo nemoguće i vremena u kojima je sve bilo moguće. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!
Bog blagoslovio Vas i Vaše obitelji!

2017-07-07T16:18:03+01:00
Skip to content