DEMANTIJ NAČELNIKA

Slobodna  Dalmacija bez ikakve provjere već drugi put piše neprovjerene informacije o meni i mojim primanjima a na najgrublji način iznosi laži kako ja kao načelnik općine primam plaću od 19.500,00 kn.

Osobno ne znam koji je motiv takvog pisanja ali to jako podsjeća na komunističko-udbaška podmetanja i nadu da će često puta izgovorena laž u javnom prostoru postati istina. Zbog birača koji su mi dali povjerenje i mene osobno još jučer sam reagirao na ovu neistinu i uputio elektronički i pismeni demant koji bi po zakonu trebao biti objavljen u slijedećem broju Slobodne Dalmacije.Opovrgavanje objavljujem u cijelosti:

P.N.

Izdavač: SLOBODNA DALMACIJA d.d.

Za : dnevne novine SLOBODNA DALMACIJA i internet portal slobodnadalmacija.hr

n /r Glavni urednik

g. IVO BONKOVIĆ

Poštovani gospodine BONKOVIĆ,

pozivom na odredbe Zakona o medijima, kao glavnom uredniku dnevnih novina Slobodna Dalmacija – (kao tiskanog medija) te internet portala slobodnadalmacija.hr (kao internet glasila)  podnosim ovaj zahtjev za ispravkom neistinitih informacija objavljenih kako u tiskanom izdanju Slobodne dalmacije, na stranicama 4-5, dana 22.veljače 2016,  ponedjeljak ,tako i na navedenom internet portalu pod naslovom :

67 općina i 8 gradova su višak

(pišu: Hrvoje Prnjak,Mišel Kalajžić,Dube Marjanović Ladašić,Zdravko Prlić; navedenih kao sastav istraživačkog tima “SLOBODNE” u obradi teme:

Reforma lokalne samouprave na području Dalmacije)

Zahtijevam da se ovaj ispravak , bez promjena i dopuna, objavi u prvom narednom broju nakon što dobijete ovaj zahtjev na način da je iz naslova vidljivo da se radi o ispravku i ne na mjestu među reagiranjima čitatelja ili pismima čitatelja, već na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ovaj ispravak odnosi.

U dijelu citiranog članka koji govori o reformi lokalne samouprave …” u Zagori” koji glasi:

“S posebnim obzirom treba pristupiti reformi u Zagori, jer su upravo u tom dijelu smještene općine koje ne mogu financirati niti temeljne obveze,što će reći  da ovise o državnoj potpori.

Pa ipak,upravo iz tog dijela županije,iz općine Lovreć (1712 stanovnika) doprla je u javnost i priča o najplaćenijem načelniku u državi, Anti Babiću (HDZ) i njegovoj neto plaći od 19.840 Kn.”

Iznose se lažni podaci korištenjem kojih sam izložen javnom sramoćenju i gaženju osobnog dostojanstva, koji postupak ste kao medij dužni sa posebnom profesionalnom pozornošću izbjegavati.

Dakle, nije istina:

da kao načelnik općine Lovreć uopće primam bilo kakvu plaću, a posebno ne neto plaću u iznosu od 19.800 Kn.

Sasvim je razumljivo da nije istina da sam “najplaćniji načelnik u državi”.

Istina je da sam načelnik općine Lovreć i da na ovoj funkciji volontiram od 15.11.2012. godine, od kada sam postao saborski zastupnik u prethodnom sazivu Hrvatskog sabora.

Tijekom tog razdoblja, moja primanja bila su jednaka kao i svakog saborskog zastupnika i odgovaraju iznosu od 15.500 Kn.

Budući da sam otac i uzdržavatelj petero djece to mi je osobni dohodak uvećan  po osnovi porezne povlasticetako da , zajedno s osnovnom plaćom i saborskim paušalom, moja ukupna primanja uistinu iznose 19.300,oo KN, ali ne po osnovi mjesečne plaće načelnika općine iz nerazvijenih krajeva, kako se u spornom tekstu nedvojbeno sugerira  bez najosnovnije provjere  javno dostupnog podatka

Temeljem odluke općinskog vijeća općine Lovreć (Sl. Glasnik 1/2012.) ja koristim službeni mobitel i ne primam nikakvu naknadu za svoj rad.

Dakle, očita je razlika između stvarnog podatka ;  mjesečnih primanja po osnovi svojstva saborskog zastupnika sa poreznijm povlasticama kao roditelja i uzdržavatelja petero djece i objavljenog lažnog podatka da upravo toliko iznosi moja mjesečna plaća koju navodno izravno plaćaju stanovnici siromašne općine.

Zbog navedenog, sam po sebi se nameće zaključak da na prikazanim lažima zasnovan dio članka ima nemoralan cilj da me se u javnosti prikaže kao nemoralnu , pohlepnu osobu koja se prema lokalnoj zajednici koju predstavljam besramno odnosi tako što toliki iznos tobožnje plaće izravno uzima iz proračuna siromašne općine!?

Formulacija…”doprla je u javnost i priča o najplaćenijem načelniku u državi, Anti Babiću (HDZ) i njegovoj neto plaći od 19.840 Kn.” kojom se “istraživački tim” koristi, dobronamjernom čitatelju jasno predočava perfidnost u javnoj prezentaciji istih lažnih podataka iz jednog drugog medija (koji je istini za volji, objavio moj zahtjev za ispravkom lažnih navoda) –  tako što se navodno samo prenosi ono što je doprlo u javnost – bez nužne provjere istinitosti podataka koji se objavljuju.

Drugim riječima, ako ste cijeli članak s razlogom naveli kao rezultat rada istraživačkog tima, pa objavljujete lažni podatak koji sasvim očito jednog čovjeka izlaže javnom sramoćenju i progonu, bez da je taj isti istraživački tim proveo najosnovniju provjeru javno dostupnih podatka o visini i izvorima mojih primanja; onda se sam po sebi nameće nužan zaključak:

korištenjem dodijeljenog Vam javnog prostora, kao osobi želite mi nanijeti javnu sramotu.

Stoga Vas pozivam na zakonsku dužnost objave ovog zahtjeva u prvom idućem broju Vaših izdanja- prema redovitom tijeku stvari,već u srijedu 24. veljače 2016.

S poštovanjem,

Ante Babić;  Josipa Jovića 12  STUDENCI

/vlastoručni potpis/

2017-07-07T15:20:12+01:00
Skip to content