CVJETNICA

Danas, nedjelju prije Uskrsa slavimo Cvjetnicu: Nedjelju Muke Gospodnje. Ovaj kršćanski blagdan uvod je u Veliki tjedan, a u crkvama diljem zemlje i svijeta blagoslivljat će se grančice plami, maslina i lovorike.

Na blagdan Cvjetnice Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem koji se vrši ophodom ili svečanim ulazom, ali i muke koja je uslijedila nakon toga. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao s palminim i maslinovim grančicama u rukama. S njima su mu mahali, a putem kojim je išao na svojem magarcu rasporostirali svoje haljine.

Bogoslužje na ovaj dan ima dvostruki sadržaj: prvi je svečani Isusov ulazak u Jeruzalem (‘Hosana’), a drugi je pjevanje ili čitanje Muke Isusove (‘Raspni ga’).

Blagoslov grančica palmi, maslina i lovorike je bio kod stare crkve sv. Duha u groblju, odakle je krenula tradicionalna procesija prema novoj župnoj crkvi, gdje je svečano misno slavlje pred mnoštvom vjernika predvodio naš župnik, fra Dinko Bošnjak. Za vrijeme misnog slavlja pjevala se Muka Gospodina našega Isusa Krista po Luki.

2017-07-07T15:29:01+01:00
Skip to content