CVJETNICA

Danas je Cvjetnica (dan muke Gospodnje), kršćanski blagdan. Mnoštvo Lovrećana je danas tradicionalno krenulo od stare crkve sv. Duha u groblju, prema novoj župnoj crkvi, gdje je održano svečano misno slavlje. Slavlje je predvodio naš župnik, fra Dinko Bošnjak, a pjevala se i Muka Gospodina našega Isusa Krista.

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Bilo je to dan uoči Pashe kada su se u Hramu klali pashalni janjci. Isti narod, koji je Isusa tako ushićeno uzvisivao kao svoga kralja i Mesiju, malo nakon toga pred Pilatom, predvođen narodnim starješinama, mahnito traži njegovu smrt na najokrutniji način. Drama Cvjetnice nije samo povijesni religijsko-politički događaj, nego je istovremeno i jedan povijesni trenutak uprisutnjena duboka nadvremenska drama svijeta, drama ljudske povijesti kao i životna drama svakog od nas.

U muci se posebno ističe Isusova duboka dosljednost onomu što on od početka jest. To je dosljednost Očevoj volji, dosljednost ljubavi i istini, opraštanju i pomirenju. On zna da jedino tako može ostvariti kraljevstvo nebesko. Trpljenje i smrt su učinak sile zla. Ali su u isto vrijeme gotovo privilegiran prostor u kojem se na najsnažniji način očituje snaga života. Isus je zato poslušan ”do smrti na križu”.

„Cvjetnica“ je blagdan nade u nešto bolje – za sve ljude kojima se ne priznaje ljudsko dostojanstvo. Cvjetnica je dobila ime po početnom slavlju, po cvijeću. To je naziv za Nedjelju Muke Gospodnje. Na dan Cvjetnice, masa malih oduševljenih ljudi u Izraelu išla je za Isusom i pratila ga na njegovom putu iz Betanije u Jeruzalem. Nosili su maslinove grančice i klicali su mu: “Hosana Sinu Davidovu”. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje.

2017-07-08T11:41:56+00:00